Fit & Gezond

Fit & Gezond

Clubsupport

Gratis sportspreekuur

Snel een afspraak

Join(t) Forces

Train de trainers

EHBSO (Eerste Hulp bij SportOngelukken)

Sportschoenen

Voeding



Clubsupport

Hudito is een samenwerking van 3 jaar aangegaan met het (sport-)fysiotherapie centrum Fysioplein in Den Haag en Delft. Gedurende deze periode zullen de ervaren specialisten van Fysioplein de trainers, coaches en leden bijstaan om zo gezond en veilig mogelijk te sporten en zo goed mogelijk met blessures om te gaan als deze toch optreden.

Hiervoor zijn een aantal middelen beschikbaar. Allereerst zal Fysioplein de trainers opleiden om het Join(t)Forces programma te integreren in hun training. Dit programma is ontwikkeld om de kans op met name knieblessures drastisch te verminderen. Tevens zal er aandacht worden besteed aan een logische en gedoseerde trainingsopbouw.

Daarnaast verzorgt Fysioplein een cursus Eerste Hulp bij SportOngevallen (EHBSO) en is op deze site te zien wat je moet doen in geval van een blessure of sportletsel. Alle leden van Hudito kunnen tevens gebruik maken van het gratis inloopspreekuur op maandagochtend van 8.00-9.00 in het Orthopedium te Delft of hebben de mogelijkheid om binnen 24 uur een afspraak te maken.

Op deze website zullen allerlei tips en adviezen komen te staan, over bijvoorbeeld het doen van een warming-up, voeding of waar je op moet letten als je nieuwe sportschoenen gaat kopen.

Met deze samenwerking willen zowel Hudito als Fysioplein het aantal blessures op het hockeyveld verminderen en sneller en beter ingrijpen mocht het toch een keer fout gaan.

Om meer te weten te komen over het werk van Fysioplein, kijk je op onze site.



Gratis sportspreekuur

Heb je in het weekend toch een blessure opgelopen, loop dan op maandagmorgen tussen 08:00 en 09:00 uur even binnen bij Fysioplein in het Orthopedium in Delft op de eerste etage.

Hier zal een fysiotherapeut, zo nodig direct met een orthopedisch chirurg, je blessure beoordelen en hoor je direct wat er aan de hand is en of je een eventuele verdere behandeling nodig hebt.

Een afspraak maken is dus niet nodig!





Kijk voor meer informatie op onze site.

Locatie:

Olof Palme straat 22

Eerste verdieping (lift is aanwezig)




Snel een afspraak

Speciaal voor de leden van Hudito is er de mogelijkheid om binnen 24 uur een afspraak te maken bij een (sport)fysiotherapeut of manueel therapeut.

Neem telefonisch contact op via: 088 008 84 30 / 070 34 511 09

Aanmelden kan ook via de website.

Join(t) Forces

Vele studies tonen aan dat meisjes in de leeftijd van 12-18 jaar een fors verhoogd risico lopen op het krijgen van knieblessures, in het bijzonder aan de voorste kruisband. Zij hebben op deze leeftijd 4-6 keer vaker een voorste kruisbandletsel dan jongens.

Het oplopen van zo'n zware knieblessure heeft een enorme fysieke en geestelijke impact op het leven van een sporter. Daarnaast is bekend dat artrose van de knie na het oplopen van een dergelijke blessure veel eerder optreedt, waardoor sporten, maar ook het dagelijks leven in de toekomst ernstig beperkt kan worden.

Join(t)Forces is een uitdagend en effectief trainingsprogramma in de vorm van een warming-up ter preventie van knie-/ voorste kruisbandblessures bij kinderen in deze leeftijdsgroep. Hierdoor neemt de kans op een dergelijke blessure met 50 tot 70 % af!

Deze warming-up kan simpel en snel opgenomen worden in de normale training. Hoe dit het beste gedaan kan worden en waar men op moet letten zal door Fysioplein aan alle trainers worden uitgelegd.

Naomi van As is ambassadrice van het Join(t)Forces programma en legt uit waarom zo’n warming up van groot belang is.






Train de trainers

Eén van de belangrijkste dingen in een goede training is periodisering, een term die niet meer weg te denken is in de (top)sport. Maar wat is dit nu eigenlijk?

Bij periodisering draait het om het vinden van een goede verhouding tussen inspanning en rust. Een goede balans hiertussen verkleint de kans op blessures en zorgt ervoor dat sporters op het juiste moment in topvorm zijn! Belangrijk hierbij is een goede planning: wat voor soort training (kracht, techniek, uithoudingsvermogen, etc.) geef je op welke dag en wanneer in het seizoen? Het Join(t)Forces programma is hier uitstekend in te integreren.

“Hoe deel je een training- en trainingsweek slim in?”, “wat voor soort training mogen kinderen op welke leeftijd wel of juist niet?”. Deze en andere soortgelijke vragen komen aan bod op een informatieavond met de trainers en coaches van Hudito. Fysiotherapeuten van Fysioplein leren hen hoe zij een training verantwoord op kunnen bouwen en hoe zij de planning voor een week en voor het hele seizoen kunnen maken.

Het doel van deze informatieve avond is dat trainers van (jeugd)teams middels aangereikte adviezen en tips een training kunnen maken die leidt tot een beter prestatieniveau en tevens de kans op blessures zal verminderen.


EHBSO (Eerste Hulp bij SportOngelukken)

Schaafwonden
Blaar
Bloednagel
Wond letsel
Verzwikking
Spierscheuring
Peesblessure
Groeischijfirritatie



Schaafwonden

Schaafwonden zijn veel voorkomende letsels bij hockey op kunstgras. Het is het noodzakelijk zo snel mogelijk de wond goed schoon te maken met veel water en zeep, zodat al het vuil, zand, etc. uit de wond is. Op een zandveld is het soms nodig met een gaasje al het zand uit de wond te verwijderen. Het koude water heeft een pijnstillende werking op de pijnlijke zenuwuiteinden en de zeep heeft een ontsmettende werking, evenals betadine – jodium.

Na de wedstrijd is het verstandig de schaafwond op een natuurlijke manier te laten drogen. Om te voorkomen dat de wond aan de kleding blijft plakken, kan gebruik gemaakt worden van een melaninepleister. Wanneer men de dagen daarna wil sporten is het verstandig de korst rijkelijk in te smeren met vaseline.




Blaar

Blaren ontstaan door voortdurende wrijving op een plaats op de huid. Bij het doorprikken van de blaren moet je de huid en de naald eerst desinfecteren met betadine-jodium of alcohol. Prik de blaar op meerdere plaatsen door evenwijdig aan de huid. Met een steriel gaasje druk je het vocht eruit. Hierna desinfecteer je wederom met betadine-jodium. Na het doorprikken van de blaar plak je de huid af met een pleister en tape of een blaarpleister om herhaling te voorkomen.




Bloednagel

Als een bloeding onder de nagel ontstaat, kan dit erg pijnlijk zijn. Het is dan verstandig een gaatje in de nagel te prikken door een naald te verwarmen totdat de punt gloeit. Prik hiermee voorzichtig door de nagel, zodat het bloed eronder vandaan kan. Hierna is het verstandig de nagel te desinfecteren.




Open wond

Bij een open wond is het belangrijk deze zo snel mogelijk schoon te maken en te desinfecteren. Stelpt het bloeden niet of is de wond duidelijk gapend, dan moet de wond vaak gelijmd of gehecht worden bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Dit moet in de regel plaatsvinden binnen 6 uur. Bij deze wonden is het tevens zinvol om een tetanusinjectie te halen bij de huisarts of EHBO wanneer men weet dat de laatste tentanusprik langer dan twee jaar geleden is.




Stomp letsel (trap of klap)

Bij een harde trap of klap op één van ledematen is het raadzaam deze zo snel mogelijk te koelen. Gebruik hiervoor ijs of een Cold Pack. Plaats eerst een natte hand- of theedoek op de huid, om bevriezing te voorkomen. Plaats daarna het ijs of de Cold Pack en zwachtel de arm of het been in zodat de koeling goed op z’n plek blijft zitten en er druk ontstaat. Houdt dit minimaal 10 minuten vol en herhaal indien nodig ieder uur.




Verzwikking

Pas bij een verzwikking of verdraaiing van een gewricht de ICE regel toe. Dit wil zeggen IJs, Compressie en Elevatie. Plaats eerst een natte hand- of theedoek op de huid om bevriezing te voorkomen. Plaats daarna het ijs of de Cold Pack en zwachtel het gewricht in zodat de koeling goed op z’n plek blijft zitten en er druk ontstaat. Zorg er daarna voor dat het gewricht hoog gehouden wordt. Hou dit minimaal 10 minuten vol en herhaal indien nodig ieder uur.




Spierscheuring

Bij een plotseling scherpe pijn in een spier, bijvoorbeeld de kuit of bovenbeenspier, is het mogelijk dat er een spierscheuring is ontstaan. Herkenbaar is dat er een scherpe pijn ontstaat zodra je hardloopt, aanzet of een bal schiet. Het is dan verstandig rustig aan te doen en langs te komen op ons inloopspreekuur of een afspraak te maken met één van onze fysiotherapeuten.




Peesblessure

Als je last hebt van een pees, zoals de lies of de achillespees, en de klachten verminderen niet in 4 tot 6 weken is het raadzaam de belasting aan te passen, dus niet sprinten of springen. Daarnaast is het verstandig een afspraak te maken met één van onze fysiotherapeuten.




Groeischijfirritatie

Als bij kinderen tussen de 10 en de 15 jaar herhaaldelijk klachten zijn in de knie of de hiel, dan kan er sprake zijn van een groeischijfirritatie. Het is dan verstandig de belasting aan te passen en dus niet te veel en niet te vaak sporten. Daarnaast is het raadzaam een afspraak te maken om te kijken of verdere behandeling noodzakelijk is.




Sportschoenen

De sportschoen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de outfit van een hockeyer. Bij iedere stap die je zet, krijgt je lichaam een flinke klap te voorduren; tot wel drie keer je lichaamsgewicht! Het zijn je sportschoenen die hiervoor de demping moeten verzorgen. Het is dus van groot belang dat je de juiste soort schoen aanschaft.

In de onderstaande filmpjes krijg je in het kort te zien op welke dingen je moet letten bij het aanschaffen van nieuwe hockeyschoenen.

Pasvorm sportschoen




Kopen van een hockeyschoen:




Kopen van een kinderhockeyschoen




De zooltypes van een hockeyschoen




Voeding

Gezonde voeding is essentieel voor het leveren van een goede (sport)prestatie. Gezonde voeding zorgt voor een gezond en sterk lichaam en een goede weerstand. Een slechte voeding daarentegen kan leiden tot een slechtere prestatie, uitputtingsverschijnselen of overtraindheid. Ook kan dit leiden tot een grotere kans op blessures en ziektes en kan de opgebouwde conditie achter uitgaan.

Belangrijk voor een training of wedstrijd is dat je voldoende koolhydraten en vocht binnenkrijgt . Het advies is om 2 uur van te voren 500 ml vocht te drinken voor een optimale vochtbalans. Duurt je training langer dan 1,5 uur dan heb je tijdens de training ook koolhydraten nodig. Een goede timing van je voeding draagt er aan bij dat je een optimale prestatie kan leveren en kan maagdarmklachten voorkomen.


Op een trainingsdag is het belangrijk dat je op tijd begint met ontbijten. Eet ook een koolhydraatrijke maaltijd, niet korter dan 2 uur voor de training en 2 tot 3 uur voor de wedstrijd.


Sport je langer dan 1 uur gebruik voldoende hypotone/isotone drank, zo’n 500-1000 ml per uur.


Vette snacks en koeken zorgen ervoor dat je minder koolhydraten kunt eten, gebruik dus zo min mogelijk vette snacks en koeken op een trainings- of wedstrijddag. Voor een overzicht van de juiste dranken en voeding, kijk hieronder.


Sportdrank


Hypotone drank

Isotone drank (dorstlesser)

Hypertone drank / energiedrank

Doel

Snelle hydratie voor, tijdens en na het sporten

Aanvulling koolhydraten en vocht tijdens inspanning (sportduur >1-1,5 uur)

Aanvulling van koolhydraten na wedstrijd (alleen wanneer eten niet mogelijk is)

Voor-beelden

Water, AA-citroen

Ranja, Roosvicee, Isostar, KC sport, SportEnergie, Born isotoon, Gatorade, Extran dorstlesser, Aquarius, bidon met sap en water (50/50), 35 ml siroop op 500 ml water.

AA high energy, Dextro energy fruit, Extran orange, frisdrank, alle soorten vruchtensappen.


Voeding op een trainingsdag

Vooraf

2 uur van te voren 500 ml vocht

15 min. vooraf 250 ml vocht

Niet korter dan 2 uur van te voren een grote maaltijd

Intensieve training > 1,5 uur

Iedere 15 min. 150-250 ml. vocht (isotone drank/dorstlesser)

30-60 gram koolhydraten per uur

Herstel

Binnen 2 uur na de training: Koolhydraten, eiwitten en vocht


Voeding op een wedstrijddag

Vooraf

Avond vooraf een koolhydraatrijke maaltijd

2 uur van te voren:500 ml vocht: water, thee, sap, zuivel of isotone dorstlesser tot 2 uur vooraf

Na warming up: 150-250 ml. (water/isotone dorstlesser)

Niet korter dan 2-3 uur van te voren een grote maaltijd i.v.m. maagdarmklachten

Tijdens

Waar mogelijk isotone dorstlesser/ water drinken

Rust

250-400 ml water / isotone dorstlesser

Na (voor een snel herstel)

Vocht aanvullen

Binnen 2 uur: Koolhydraten, eiwitten en vocht



Hieronder vind je een aantal korte video’s over eten, drinken en sporten:

Ik ga 18 uur sporten wat doe ik met het eten




Koolhydraten belangrijk




Sportdrankjes, welke moet ik nemen?






Wil je meer een advies op maat hoe je dit nu het beste kunt doen? Kijk op www.Invorm.net

Ontwikkeld in samenwerking met